اگر بخواهیم تعریفی جامع و در عین حال خلاصه در مورد سینمای خانگی داشته باشیم می توانیم بگوئیم که سینمای خانگی مجموعه ای از وسایل و سیستم های پخش کننده صدا و تصویر است تا بتوانید با استفاده از آنها تجربه ای همانند یک سینمای واقعی را در منازلتان داشته باشید. امروزه این سیستم ها مجهز به سیستم صدای استریو و چند کاناله بوده و معمولا با تلویزیون های بزرگ استفاده می شوند تا حسی واقعی تر را به هنگام تماشای تلویزیون به ارمغان آورند.

چیزی که از اغلب اوقات در منازل دیده می شود معمولا دو یا چند اسپیکر ایستاده و چند وسیله ی کوچک دیگر است که اطراف تلویزیون قرار می دهند. ما در این مطلب شما را با اجزای مختلف سینمای خانگی آشنا می کنیم سپس به ارائه نکاتی مفید به منظور راهنمایی خرید می پردازیم


پخش کننده ها :

اولین چیزی که لازم است قبل از توجه به مشخصات فنی سینمای خانگی به آن توجه کرد ، دستگاه پخش کننده آن است. زیرا این وسیله با در اختیار داشتن امکانات پخش و آمپلی فایر ، یکی از اجزای مهم مجموعه سینمای خانگی به حساب می آید. شاید بپرسید چرا ؟

دلیل این امر کاملا روشن است. دستگاه پخش کننده که در اصطلاح عوام به DVD-player  معروف است وظیفه ی پخش کردن فایلهای صوتی،تصویری و ارسال آنها به تلویزیون و اسپیکرها را بر عهده دارد. پس بهتر است یک دستگاه پخش کننده ، در این موارد که ذکر می شوند قوی تر و مجهزتر ساخته شده باشد.

اولین عنوان مربوط می شود به فرمتهای صوتی و تصویری . هرچه دستگاه پخش کننده از فرمتهای بیشتری پشتیبانی کند ، امکان بهره مندی شما از سینمای خانگی بیشتر خواهد بود. ضمن اینکه امروزه کیفیت برتر تصاویر و صدا ها ، در قالبهای مخصوصی تحت عناوین HD و Full HD و صداهای دالبی و چند کاناله مطرح می شوند. پس فرمتهای صوتی و تصویری که معمولا مناسب این قالب ها هستند باید در پخش کننده شما پشتیبانی شده باشند تا بتوانید از حداکثر ظرفیت موجود استفاده کنید. بسیار ناخوشایند است که هزینه ی قابل توجهی را برای خرید سینمای خانگی پرداخت کنید و بعد از مدتی با قرار دادن دیسکی در پخش کننده خود متوجه شوید که دستگاه قادر به پخش آن نیست. پس در هنگام خرید به فرمت هایی که پخش کننده از آنها پشتیبانی می کند توجه کنید

یکی دیگر از وظایف پخش کننده ها ، قدرت بخشیدن به صدا ها و تقویت کانالهای صوتی است. همانطور که می دانید اکثر پخش کننده ها در واقع یک سیستم آمپلی فایر هم در خود دارند و این آمپلی فایر وظیفه دارد تا سیگنالهای صدا را تقویت کرده و آنها را برای هر کانال بطور مجزا آماده و ارسال کند. پس اگر به دنبال صدای پر قدرت و بلند هستید ، به دنبال آمپلی فایر قوی تری باشید

بطور کلی وظیفه ی بخش آمپلی فایر چند بخش کلی دارد:

 preamplifying به معنی پیش تقویت کننده. این کار برای هماهنگ کردن و یکدست کردن صداها در اجزای مختلف انجام می شود.

Decoding به معنی رمز گشایی و  انجام هرگونه تبدیل صدا از دیجیتال به آنالوگ یا غیره.

 

 Amplifying به معنی فراهم کردم انرژی لازم و همراه کردن آن انرژی با صدا برای پخش در اسپیکرها.

 

خوشبختانه امروزه اکثر پخش کننده ها BlueRay هستند و از شرایط ایده آلی نیز بهره مندند.

اگر تلویزیون شما از قابلیت سه بعدی برخوردار است لازم است دنبال پخش کننده ای باشید که توانایی پخش فیلم های 3D را داشته باشد.

نکته ی بعدی در مورد پخش کننده های سینمای خانگی مربوط می شود به پورت های ورودی و خروجی آنها.

 درباره ی پورت ها ، در مطلبی جداگانه بطور مفصل صحبت کرده ایم ولی بسیار پر اهمیت است که دستگاه شما از پورتهای مختلف از جمله HDMI و ترجیحاً USB نسخه های پرسرعت استفاده کند زیرا با استفاده از این پورتها قادر خواهید بود تا وسایل بیشتری را به سینمای خانگی خود وصل کنید و یا خروجی های مختلفی برای دستگاههای دیگر بگیرید.

اما از دستگاه پخش کننده که بگذریم به اسپیکر ها می رسیم که اصلی ترین وظیفه بر دوش آنهاست. حتماً موقع خرید یا تحقیق در مورد سینمای خانگی با اصطلاحاتی از قبیل 2.1 یا 5.1 و یا 7.1 برخورد کنید. همانطور که می دانید سیستم صدای هر سینمای خانگی از دو بخش اسپیکرها و ساب ووفر تشکیل شده است. عدد "یک" اشاره به تعداد ساب ووفر ،  و اعداد "دو" ، "پنج" یا "هفت" اشاره به تعداد اسپیکرهای سینمای خانگی (اعم از ایستاده و غیر از آن) دارد. بعنوان مثال مدلی که شما قصد خریداری آنرا دارید به ازای یک ساب ووفر ، هفت اسپیکر دارد که بایستی  در جلو ، اطراف و پشت سرتان قرار گیرد.

قدرت و توان دستگاه معمولا با یک عدد کلی ذکر می شود . این عدد اشاره به مجموع توان دستگاه سینمای خانگی دارد. این عدد ، یک ایراد اساسی دارد و آن اینکه نمی دانید هر جزء بطور جداگانه چقدر توان دارند. ممکن است در دو مدل سینمای خانگی ، توان یکسانی وجود داشته باشد ولی توان ساب ووفر های هرکدام متفاوت باشد و به تبع آن باقی اجزاء نیز تفاوت می کند. حال اگر کسی ترجیح دهد که سهم قدرت اسپیکرها بیشتر از ساب ووفر باشد ، نیاز به اطلاعات جزئی تر دارد به همین منظور در برخی مدل ها ، مشخصات و توان هر جزء را بطور جداگانه نیز بیان می کنند تا خریدار انتخاب راحتتری داشته باشد . خوشبختانه به دلیل رقابت بالای سازندگان سینمای خانگی ، این مشخصات به تمامیت ارائه می شود تا در بازار ، توجه بیشتری را به محصولاتشان جلب کنند.

برخی اسپیکرهای ایستاده را می توان از پایه جدا نمود و بر روی دیوار نصب کرد. اگر اتاق شما فضای کافی برای قرارگیری ندارد و مایلید اسپیکر ها را بر روی دیوار نصب کنید ، بهتر است به این نوع اسپیکر ها توجه بیشتری کنید.

قسمت بعدی در سینمای خانگی ، ساب ووفر است. ساب ووفر ها برای ایجاد صدای بم با فرکانس بالا هستند.

حتماً شما هم به شنیدن صدای "بوم بوم " در کنار دیگر اجزای صدا علاقه دارید. در واقع یکی از بخش های مهم صدا که به دلایلی اسپیکرها قادر به تولید آن نیستند را به ساب ووفر ها سپرده اند. بدون شک یکی از اجزای صدا که فیلمها را طبیعی تر به نظر می آورد ، همین صدای بم تولیدی ساب ووفر هاست . طبیعی است که این صدا هرچه قدرتمندتر باشد ، مناسب تر است. از لرزشی که ساب ووفر ها در اتاق و در و پنجره ایجاد می کنند نباید غافل شد چرا که انواع پر قدرت آن می تواند به اعصاب همسایه هایتان آسیب برساند.

حال که با قسمتهای مختلف سیستم سینمای خانگی آشنا شدید به ارائه چند نکته کوچک در هنگام خرید می پردازیم.

در بخش اول درباره ی پخش کننده ها توضیحات کافی داده شد از جمله اینکه از فرمت های گوناگون پشتیبانی کنند ، دارای پورت های متنوع باشند ، آمپلی فایر قوی داشته باشند ، قابلیت خواندن دیسک های بلو ری و نیز انواع دیسک های دیگر را هم داشته باشند. ولی جا دارد تا در این بین نکته ای آورده شود. معمولا زمانی که اقدام به خرید سینمای خانگی می کنید تمامی قسمتها را (پخش کننده ، ساب ووفر ، اسپیکرها و ...) بطور یکجا و در قالب یک مجموعه خریداری می کنید ولی ممکن است عده ای باشند که ترجیح دهند اینگونه خرید نکنند و سلایق خود را بیشتر دخیل کنند. به آندسته از خریداران توصیه می شود که حتی المقدور ، جملگی را از یک برند تهیه بفرمائید و ترجیحاً با برند تلویزیون تان یکسان باشد زیرا کمپانی های سازنده در طراحی های خود ، تطابق و همگام سازی بیشتری را برای محصولات خود لحاظ می کنند که این می تواند ارتباط موثر تر و کارامد تر تمامی مجموعه ( از تلویزیون گرفته تا تمامی اجزای سینمای خانگی ) را تضمین کند. ضمن اینکه برای استفاده از اینگونه وسایل معمولا می توان از یک ریموت کنترل استفاده کرد و نیازی ندارید تا دائماً ریموت کنترل های زیادی را دور و بر خود داشته باشید.

اگر می خواهید کنسول های بازی یا دیگر وسایل جانبی را نیز به سینمای خانگی خود وصل کنید بهتر است قبل از خرید از تعداد و همخوانی پورت های ورودی و خروجی دستگاهها اطلاع کسب کنید.

نکته ی بعدی درباره ی اسپیکر هاست. حتماً قبل از خرید به فضا و اندازه ی اتاقی که می خواید سینمای خانگی را در آن بگذارید دقت کنید زیرا چیدمان اسپیکرها ، فاصله ی اسپیکرها از یکدیگر و فاصله ی شما تا تلویزیون بسیار مهم است. اهمیت این مسأله از آنجاست که اگر بهترین و قوی ترین سینمای خانگی را هم تهیه بفرمائید اما شرایط محیط و فضای شما مناسب نباشد ، نتیجه ی مورد نظر را نخواهید گرفت.

به دلیل تنوع زیاد محصولات و توان خروجی دستگاهها ، نمی توان عدد و رقم قطعی و دقیقی برای فاصله ها بیان کرد زیرا سیستم معماری اتاق ها ، ازدحام وسایل و جنس آنها و بسیاری عوامل دیگر در تعیین فاصله ها و تعداد اسپیکر ها موثر است ولی یک قاعده وجود دارد و آن اینست که حداقل فاصله چشم از تلویزیون باید یک و نیم برابر اندازه ی قطر تلویزیون باشد. با تعیین این فاصله ، تخمین کلی فاصله ی اسپیکر ها راحت تر می شود.

معمولاً اسپیکر هایی که جنس بدنه آنها چوبی است بهتر عمل می کنند و طرفداران بیشتری نسبت به انواع پلاستیکی دارند.

شاید شما تجربه کرده باشید زمانیکه ولوم صدا را زیاد می کنید و هیچ چیزی در حال پخش نیست صدایی شبیه هوا را می شنوید. این صدا زمانیکه ولوم را زیاد کنید و هیچ موسیقی و فایلی در حال پخش نباشد شنیده می شود. در هنگام خرید سینمای خانگی دقت کنید اگر ولوم صدا را تا نیمه آوردید و آن صدای هوا را شنیدید ، از خریدن آن سینمای خانگی صرف نظر کنید چون شنیدن این صدا در ولوم متوسط نشانه ی ضعف اسپیکرهاست.

در آخر اینکه سعی کنید علاوه بر توجه به مشخصات فنی و انتخاب بهترین گزینه ، به زیبایی سینمای خانگی هم اهمیت بدهید و زیباترین را بخرید چرا که یک سینمای خانگی زیبا در کنار تلویزیون ، جلوه ی زیبایی به اتاق شما خواهد داد.